Vanligaste idrottsskadorna
Att skada sig i samband med träning och idrott är ingenting ovanligt och något som många idrottare någon gång drabbas av. Hela 85 % av alla skador som uppstår är främst knäskador, men orsaken till varför skadan uppstår kan vara varierande. En studie visar att 20 % av alla skador uppstår på grund av att man har överbelastat kroppen och ytterligare 20 % uppstår i samband med kontakt av en annan person, t.ex. en knuff eller att man springer in i varandra. Trots att knäskador utgör så många procent av alla idrottsskador som uppstår så är det inte enbart knäna som man kan göra illa. I denna text kommer du att få läsa om de vanligaste idrottsskadorna.
1. Av logiska själ så kommer den första punkten att handla om just knä- och benskador. Det finns flera olika typer av skador som kan drabba just detta område, bland annat gubbvad, benhinneinflammation, hopparknä och löparknä. Utöver dessa finner man även schlatterknä, hälsporre, höftvärk och knäskador.
2. På plats nummer två hittar vi skador som drabbat nacke och rygg. Whiplash är en skada som ofta kopplas ihop med t.ex. en trafikolycka, men whiplashskador är även förekommande i samband med idrott. Utöver whiplash finns även diskbråck, som t.ex. kan uppstå om man har överbelastat ryggen eller lyft något felaktigt.
3. Har du överbelastat axlarna? Axelskador i form av kalkaxel är en skada som ofta är relaterad till träning och idrott. Kalkaxel får man oftast när man har överansträngt sig och smärtan kan göra det svårt att utföra vardagliga aktiviteter, t.ex. att kamma håret. Utöver kalkaxel är impingement en skada som drabbar just axelpartiet. Denna skada uppstår av ett återkommande rörelsemönster, t.ex. genom träning, arbete eller alldeles för mycket surf på match.com.
4. Även fötterna och hälarna kan ta skada av träning och idrott. Hälseneinflammation är vanligt förekommande och beror på att man har haft för hög träningsintensitet eller att man varit alldeles för enformig i sin träning. Även träning på alldeles för hårt underlag kan orsaka denna skada, så var noga med att du har ordentliga, bekväma och stötdämpande skor. Det är dock inte bara hälen som kan ta skada. Vill det sig illa kan man drabbas av en stressfraktur i foten. Om benet i foten får utstå en alldeles för hög belastning kan detta leda till sprickor i fotbenet. Denna skada kan vara mycket smärtsam och kräver ordentlig läkning.
Naturligtvis finns det en hel del andra idrottsrelaterade skador som man kan råka ut för. Alla ter sig på olika sätt, men gemensamt för alla är att kroppen behöver vila för att återhämta sig. Under tiden du vilar kan du alltid underhålla dig med roliga tv-program eller surfa runt ännu mer på nätet. Men glöm då inte att skaffa dig handledsstöd så att du inte drabbas av ytterligare skador.