Att förebygga idrottsskador

Idrottsskador är de typer av skador som uppstår när man idrottar eller på annat sätt utför någon särskild typ av rörelse som inte hör till det vardagliga, som att stå, gå och sitta. Den som har hållit på med någon sport vet att förebyggandet av idrottsskador är en högst levande del av träningen. Det vill säga, man tränar inte bara för att bli bättre och starkare på sin sport, utan också för att förebygga skador och förenkla återgången till sporten efter en eventuell skada.

Det vanligaste är att man lägger in olika moment i träningen som är till för att exempelvis öva på stabilitet, balans och styrka i vissa delar av kroppen som är särskilt utsatta. Som exempel kan man ta fotboll, där det är väldigt vanligt med knäskador. Därför kan man lägga in olika knäövningar i träningen, både rena styrkeövningar som knäböj, men kanske framför allt stabilitets- och kontrollkrävande övningar som att stå på balansplattor, att hoppa och att göra utfallssteg. Det är också viktigt att tänka på att bibehålla flexibiliteten i musklerna, och att stretcha de muskler som lätt blir för korta inom den sport man håller på med. Därför är det viktigt att ha sportkläder, exempelvis sådana från https://www.shopello.se/ som är enkla att stretcha i när man tränar.

Något som också är bra att köpa är ett eget gummiband, som man lätt kan ta med hem eller vart man nu befinner sig, och i princip träna vilket del av kroppen som helst med. Det är särskilt praktiskt med gummiband för att träna axlar, höfter och armar, men med fantasins hjälp kan man nog komma på övningar som tränar det mesta. Du kan till exempel träna upp rörligheten och styrkan i en golfswing genom att knyta fast gummibandet lågt på golvet och med en fäktarposition dra gummibandet långt bakåt-uppåt precis som i en golfswing.

För den som ofta stukar vristerna kan träning med balansplatta ge mycket goda resultat. När man tränar på balansplatta är det viktigt att man håller sig på en svårighetsgrad där man verkligen måste kämpa – utan att det för den delen skulle bli farligt ifall man ramlar – annars blir musklerna och senorna inte trötta, och då kan man inte få någon muskeltillväxt. I musklerna kring vristerna är det framför allt uthålligheten man behöver träna, så att musklerna orkar stabilisera fotleden under hela träningspasset, och inte ger upp efter halva tiden och orsakar en stukning.