Vikten av återhämtning efter träning

Att träna och motionera är viktigt för ett hälsosamt leverne där kropp och knopp mår bra samt verkar i god harmoni. Risken finns dock alltid att olika typer av motion leder till skada och verk om träningen inte sker på rätt sätt eller att utövaren inte lyssnar på kroppens signaler.

I den här artikeln kan du läsa mer om varför det är viktigt att kroppen får återhämta sig efter träning. Det påverkar nämligen kroppens förutsättningar avsevärt när det gäller skaderisken.

Vila är också motion

Det kan låta märkligt, men på ett sätt kan faktiskt vila också ses som en form av motion för både kropp och knopp. Du blir ofta piggare, starkare och mår dessutom bättre mentalt med en liten stunds vila efter ett träningspass.

Hur vilan ser ut kan så klart variera – alla har inte samma rutiner när det gäller att slumra till. Oavsett du gör det hemma på sofflocket, i sängen eller kanske i favoritfåtöljen är det viktigt att infinna ro för att vila. Moderna designsoffor och sängmöbler är i regel framtagna för en optimalt komfort just för att det är bevisat ha stora hälsomässiga fördelar att vila bekvämt. Inta rätt sovställning och ta en snabb liten återhämtningsvila för att undvika muskelvärk efter träningspasset.

Återhämtning förhindrar skador

Nog för att en skada kan uppstå direkt i samband med själva utövandet av en sport, men den som är noga med att återhämta sig efter passet minskar risken att drabbas av skador. Kroppen hinner då få tid till att åter fylla på med ny energi och musklerna blir inte överbelastade.

Det finns många sätt att återhämta sig efter ett träningspass – här kan du läsa om några olika tips på hur du snabbt återhämtar dig. Planering är också en viktig del av återhämtningen, vilket innebär att du tränar utifrån ett planerat schema. Det kan vara bland annat vara att variera träningspassen med olika fysiska inslag istället för att monotont utsätta en muskelgrupp.