Vad gör man när man drabbats?

De flesta känner igen det. Man har planerat sitt träningsprogram noga för att nå ett specifikt mål. Man har börjat långsamt och allteftersom byggt upp styrkan och uthålligheten. Sakteligen börjar man träna och upptäcker att man blir bättre och bättre och strax är man vid sitt slutmål. Då plötsligt händer det! Skadan kommer som ett brev på posten och allt är förstört. Vad gör man nu?

Acceptera läget

Att träna med en kuslig skada och inte bry sig om konsekvenserna är det sämsta du kan göra. Visst är det svårt, speciellt när det inte gör så ont att man ändå fortfarande kan träna med enbart lite smärta. Men den lilla smärtan kommer strax att bli större om du inte lyssnar på kroppens signaler. Att få en skada betyder långt ifrån alltid att du ska sitta stilla. Däremot måste du se över din vanliga träning och göra ett nytt träningsprogram för att behandla det skadade området. Alla vet hur frustrerande detta är, men tyvärr drabbar det de allra flesta idrottare då och då; även de professionella. Det går att komma tillbaka så misströsta inte.

Undersök skadan

Gå inte med en skada om du märker att den inte blir bättre. Uppsök direkt en läkare som röntgar dig och ser över problemet så kan han/hon remittera dig till en duktig sjukgymnast eller fysioterapeut. Då får du rätt träning från början och vet vad det handlar om. Kanske måste du bygga upp en del av kroppen för att styrka en annan som du inte visste om och det kan du enbart få reda på via kompetenta personer. I bästa fall kommer du att kunna upptäcka andra träningsmetoder när du är under rehabiliterande träning. Att sitta still och bara vänta ut skadan utan att göra någonting alls, är inte heller bra.