Svenska idrottsgalan

I Sverige finns det massor av duktiga idrottare som tävlar både individuellt och i lag. För att hylla deras framgångar från idrottsarenorna runt om i världen anordnas det varje år en gala som går under namnet Svenska idrottsgalan. Det är en gala där alla de största svenska idrottsstjärnorna samlas i Globen för att utse de största idrottsprestationerna och ögonblicken under det gångna året. Den svenska idrottsgalan hade premiär första gången i januari år 2000 och med en stor tittarsuccé redan från början så har galan fortsatt att hylla våra svenska idrottsmästare för deras stora prestationer. Galan består av olika sportkategorier där 4 idrottare per kategori är nominerade till priset. Vem som vinner i sin kategori bestäms sedan av en nomineringsjury i den svenska idrottsakademins omröstning och vinnaren presenteras sedan under den stora galan i Globen. Bland de olika kategorierna där priser delas ut, finner man kategorier som “Årets manliga/kvinnliga idrottare”, “Årets prestation”, “Årets nykomling” samt många fler.

Idrottsgalans priser 2018

I januari ägde idrottsgalan rum där svenska folket tillsammans tog en återblick över de största idrottsprestationerna och ögonblicken under året 2017. A lla som vann pris 2018 mottog sina priser och utmärkelser för sina prestationer under året i den tv-sända galan. Priset i “Årets nykomling” kammade den svenskamerikanske stavhopparen Armand Duplantis hem. 19-åringen satte i januari i år det svenska inomhus rekordet på hela 5,83 meter och tros vara ett stort namn framöver i idrottsvärlden. Priset för “Årets kvinnliga idrottare” vann simmerskan Sarah Sjöström bland andra nominerade så som skidorienteraren Tove Alexandersson och golfaren Anna Nordqvist. Sjöström innehåller världsrekord i bland annat 50 och 100 meter frisim och har haft en solklar karriär i simningen. Andra som fick ta emot priser under årets gala var friidrottaren Daniel Stål som vann priset “Årets manliga idrottare”. Priset som “Årets ledare” fick den engelske fotbollsspelaren Graham Potter som började spela i Östersunds IK 2011 och har sedan dess klättrat upp till Allsvenskan där han utfört stora prestationer både på plan men också uppvisat mycket goda ledaregenskaper.

Hur går nomineringsprocessen till inför Svenska Idrottsgalan?

I november varje år har Svenska Idrottsakademins nomineringsjury ett möte där de tillsammans bestämmer vilka som ska nomineras för sina idrottsprestationer i de olika kategorierna. Innan de har detta jurymöte så har de fått möjlighet lämna in nomineringsförslag till alla de olika kategorierna. När det är dags att bestämma vilka det blir, så diskuterar och jämför juryn prestationer och väljer ut fyra kandidater att nominera i varje priskategori. Sedan skickas röstsedlarna till Idrottsakademins medlemmar och det sammanställda resultatet presenteras sedan i tv-galan. En person som gör en stor idrottsprestation i slutet på året kan alltså inte bli nominerad i Idrottsgalan förrän året därpå. När man ska gå på stora galor så är det många som väljer att piffa till sig lite extra och det är lätt att man blir inspirerad av alla de uppklädda idrottsstjärnorna under tv-galan. Även om man nu inte ska gå just på gala, så kan det alltid vara kul att klä upp sig, då kan en festlig Esprit klänning piffa upp vilken partykväll som helst.