Återhämtning från mindre skador

När det gäller skador som stukningar och sträckningar finns det egentligen inte mycket man kan göra förutom att vila från träningen tills man har återhämtat sig. Under återhämtningen kan man dock se till att göra det bästa av situationen genom att ladda ordentligt med krafter så att man är redo inför nästa träningspass.

Det innebär till exempel att man bör se till att sova tillräckligt många timmar varje natt. Sömnen är ju kroppens viktigaste verktyg för återhämtning, både mentalt och fysiskt, och om man är skadad är det viktigare än någonsin. Det kan vara bra att också ha en riktigt bekväm plats där man kan ta sig en tupplur under dagen, till exempel en Fatboy. Då kan man vara säker på att kroppen verkligen får alla chanser den behöver för att återhämta sig.

Beroende på vilken skada man har kan det dock vara bra att ändå hålla sig någorlunda rörlig mellan tupplurarna, till exempel genom att ta kortare promenader. Annars finns risken att musklerna stelnar till, och att man lider ökad risk för skada när man väl börjar träna igen. Har man drabbats av en sträckning är det också bra att massera det skadade området samt stretcha lätt, som en del av rehabiliteringen. Slutligen är det viktigt att man tar reda på varför skadan uppstod i första taget, så att man kan arbeta förebyggande och förhindra att man skadas igen.