Drick vatten under träningen

Alla vet att människor behöver vatten för att överleva, men om man vill göra mer än bara överleva, till exempel prestera väl på ett hårt träningspass, är det viktigt att tänka på att dricka mer vatten än vanligt, och att tänka på vad man dricker.

Sanningen är att man klarar av att träna i ungefär en timme innan man kommer att märka att ens prestation försämras på grund av vätskebrist. Därför är det viktigt att förebygga denna dipp genom att dricka regelbundet under passet – ungefär två eller tre gånger i timmen är ett bra riktmärke. Då behöver man inte dricka så stora mängder; ungefär två deciliter per tillfälle är tillräckligt.

Ska man träna längre än en timme uppstår dock även andra problem, nämligen att kroppen behöver fylla på sitt förråd av kolhydrater för att orka med träningen. Då kan det vara bra att ha med sig en sportdryck som innehåller socker, för att få extra energi. Under de riktigt långa passen, som är en och en halv timme eller längre, drabbas kroppen till slut även av saltbrist, på grund av att man svettas. Tränar man sådana pass ska man därför välja en sportdryck med elektrolyter, som fyller på kroppen saltbalans. Det kan vara bra att tänka på att saltbristen kan uppstå tidigare om man tränar utomhus en varm sommardag.

Oavsett hur länge man ska träna ska man alltså alltid ha med sig en vattenflaska till passet. På Medtryck.com kan man beställa snygga vattenflaskor med tryck, så att man ändå kan träna med stil.