Träning vid artros

När kroppen gör ont är det lätt att dra sig undan och undvika allt som kan utlösa smärtan. Men beteendet kan lätt bli en ond spiral som leder till mer stelhet och smärta. Ett vanligt tillstånd som leder till smärta är artros och tillsammans med en fysioterapeut kan du lägga upp en plan för att lindra smärtan och bibehålla rörligheten.

Drabbar ofta höfter, knän och fingrar

Det finns många hälsotillstånd som kan leda till smärtor. Ett av de allra vanligaste är artros, vilket innebär att ledernas brosk bryts ner. Brosket är det som skyddar benet och när det slits ner leder det till smärta och stelhet som blir värre och värre med tiden. Det kan drabba många olika leder i kroppen, men artros i höft, knä och hand är några av de vanligaste. Orsaken till artros kan vara en långvarig belastning, men i andra fall kan man inte hitta någon tydlig orsak förutom åldrande.

Träning som förebygger och lindrar

Vid artros är det viktigt att fortsätta träna för att må bra och att förebygga smärta, stelhet och skador. Om du tror att du har artros är det viktigt att få en korrekt diagnos så att du vet vilken som är den bästa träningen för dig. Det är också viktigt att träffa en fysioterapeut för att få hjälp med behandling och övningar som lindrar smärtan och bibehåller kroppens funktioner. Vid artros brukar man vanligen försöka undvika hög belastning, exempelvis sådan som uppstår när man springer eller hoppar. Styrketräning, promenader, cykling och vattengymnastik är några exempel på aktiviteter som är mer skonsamma för lederna. Med träning kan du bibehålla och förbättra din styrka och smidighet och även få en smärthämmande effekt från hjärnan.