Träna rätt och undvik skador

De flesta är överens om att träning är bra för hälsan och kroppen. Det finns många vetenskapliga forskningar som pekar på att träning också gör dig smartare, piggare och mer välmående i största allmänhet. Detta är förutsatt att du tränar på ett sätt så att du inte skadar kroppen. För skulle du göra det, blir träningen kontraproduktiv och kan leda till att du istället blir sängliggande eller drabbas av skador som är svåra att återställa. Därför behöver du ta ta hänsyn till din säkerhet och kroppens signaler för att inte skada den.

Uppvärmning och stretching

När du värmer upp förebygger du skador och ökar samtidigt din prestation under din träning. I uppvärmningen behövs en allmän och en specifik uppvärmning. Den allmänna uppvärmningen är till för att få igång blodcirkulationen och pulsen samt mjuka upp muskulaturen i leder och muskler. Däremot den specifika uppvärmningen behöver göras i relation till vilka muskelgrupper som används. Till exempel i ett styrketräningspass kan du använda samma övningar som i träningsprogrammet, men med mycket lägre vikter, för att sedan gå över till de faktiska vikterna.

Om du är nybörjare eller inte tränat på länge är stretching viktigt för att värma upp och tänja muskulaturen och då bör du tänka på följande:

1. Att du stretchar långsamt och inte stretchar för långt i rörelserna.

2. Inte gungar musklerna.

3. Inte belastar leder snett.

Växla mellan lätta och tunga träningspass

Som nybörjare i styrketräning rekommenderas att man periodvis tränar tyngre vikter och varvar med lättare pass, för att på vis låta kroppen balansera sig in i en god träningsvana. Vidare är en varierad och balanserad träning bra vid förebyggande träning mot ledsjukdomar såsom artros, vilket är en mycket tråkig sjukdom att leva med, men som går att förebygga med hjälp av träning.

Undviker du att skada dig på grund av för hård utsatthet på kroppen, så slipper du också onödiga avbrott i träningen och slipper behöva vänja kroppen vid träningen på nytt.

Hålla en neutral ryggrad under träning

Ryggraden är den delen i kroppen man helst av allt vill undvika skador på. För att du inte ska belasta den på fel sätt är det viktigt att du tränar rätt, speciellt vid träningsövningar då det förekommer större risk för ryggradsskador, såsom vid exempelvis marklyft. Eftersom ryggraden innehåller diskar mellan varje ryggkota som agerar som kroppens och ryggens stötdämpare finns risk att de vid snedställning i kombination med för hög belastning utsätter ena änden av någon av diskarna för klämningar. Det är en position du inte vill befinna dig i, då det kan leda till diskbråck eller diskbuktning. Så utgångspunkten oavsett vad du lyfter – om det är en flyttlåda eller en skivstång, så ska ryggen alltid vara i neutralt rak position, speciellt vid övningen marklyft som repeterar samma upprepade lyft med en viss tyngd. Ju tyngre vikten är desto större risk för skador.