Ät rätt efter träningen

För att hjälpa kroppen att återhämta sig och för att få ut det mesta av sin träning är det oerhört viktigt att man äter rätt. Efter ett avslutat träningspass bör man äta något så snart som möjligt för att hindra musklerna från att brytas ner. Det är inte absolut nödvändigt att äta precis efteråt, men helst ska man inte vänta mer än en timme innan man fyller på med energi.

Det är främst energi i form av glykogen, vilket förvaras i musklerna, som förbrukas under ett träningspass. Hur fort glykogenlagren töms beror på hur intensivt man tränar, man förbrukar alltså mer glykogen under en löprunda än under ett avslappnande yogapass till exempel. När man börjar få slut på glykogen i slutet av hårt träningspass börjar kroppen istället använda själva musklerna som energi istället, vilket man som idrottare ju helst vill undvika. Kroppen skriker då efter ny energi, alltså mat, för att fylla på glykogenlagren och bygga upp musklerna igen. Det är också viktigt att man får i sig tillräckligt med vatten, både innan, under och efter träningen eftersom man förlorar mycket vätska när man svettas. Vätskebrist kan sakta ner kroppens återhämtning och hindrar en från att prestera på topp.

Vad det är man väljer att äta efter träningen spelar stor roll för hur väl kroppen återhämtar sig från den hårda ansträngning man precis utsatt den för. Det är inte för inte man ser folk hälla i sig proteindrinkar i omklädningsrummet, då protein är det som hjälper musklerna att repareras och bli starkare. Det är rekommenderat att man får i sig mellan 20-40 gram protein så snart som möjligt efter träning, för ju fortare musklerna fylls på med nya aminosyror, vilket är vad protein består av, desto mindre muskelmassa hinner brytas ned. Det är också bra om man får i sig kolhydrater för att fylla på glykogenlagren. Detta är särskilt viktigt om man tränar ofta, exempelvis två gånger om dagen. Om man däremot bara tränar 2-3 gånger i veckan får kroppen mer tid till återhämtning och då behöver man inte ha lika bråttom, men eftersom man ofta brukar bli hungrig efter ett svettigt pass kan det ändå vara en bra idé att ha en frukt med sig i träningsväskan, så att man inte blir frestad att äta något onyttigt istället när suget infinner sig.

Om man vill undvika träningsvärk, vilket är ett tecken på en inflammation i musklerna som kroppen försöker reparera, kan man även tänka på att få i sig inflammationshämmande livsmedel som gurkmeja, ingefära, gröna bladgrönsaker, frukt, fullkorn och olivolja. Dessa är också bra att äta om man lider av artros och antiinflammatorisk mat hjälper även till att förebygga bland annat cancer, diabetes och demens.