Så undviker du cykelskador

Det är både roligt och hälsosamt att cykla. Samtidigt kan du skada dig eller råka ut för en olycka. Hur undviker du de vanligaste cykelskadorna?

Cykla

Att cykla ger både mycket frihet och motion. Du tar dig snabbt fram i en stad, samtidigt som du rör på dig. Helt gratis. Om du verkligen vill se mycket av en plats är det bättre att cykla än att åka bil eller buss. Idag är det många som rent av gör cykelsemestrar. Men den vanligaste cyklingen är ändå cykelpendlingen: cykla till och från hemmet och jobb eller skola. Ett tips är att skaffa ett riktigt bra cykellås: din absolut bästa cykelförsäkring. Största utbud av cykellås hittar naturligtvis på tooorch, som också har dina vinterdäck för att fixa höst och vintern bra.

Så undviker du (förhoppningsvis) olyckor

Det är hälsosamt att cykla och träna. Forskning visar att cyklister ofta har bättre kondition än övrig befolkning. Genom att cykla och träna kan du faktiskt lättare undvika skador. Samtidigt kan du inte gardera dig från olyckor och skador när du cyklar. Du är utomhus och ofta i trafiken. Men det finns några fundamentala saker du kan göra. Först och främst ska du alltid använda cykelhjälm, även om den kanske förstör frisyren. Om du skadar huvudet spelar ändå inte frisyren så stor roll. Hitta en hjälm som funkar för dig. För det andra ska du alltid ha fungerande cykellampor och reflexer. Använd dem redan på eftermiddagen, särskilt under hösten och vintern. Det är mycket lättare för bilister att se dig om du har färgglada kläder eller reflexjacka. Cykla i en reflexväst som du tar av dig och lägger i ryggsäcken när du kommer fram.

Du måste också ha koll på trafiken. Räkna inte med att du syns eller att bilisterna letar efter cyklister när de kör bil. Var uppmärksam och följ trafikreglerna. Använd också ringklockan när du närmare dig gående eller långsamma cyklister.