NHL och SHL

Många som tittat på hockey någon gång i sitt liv har sett att det är stor skillnad på hockeyn som spelas i Sverige och den som spelas i Kanada eller USA. Ibland kan denna skillnad kan vara mycket stor även för den som är insatt. Det är inte bara spelregler och liknande som avses utan också faktumet att det finns en mindre rink och högre fart i den kanadensiska och amerikanska hockeyn. Det finns dock skillnader också i spelsätt och spelregler. NHL och SHL är två helt olika ligor inom hockeyvärlden. Den ena, NHL, finns i USA och Kanada och spelas med dessa regler. Den andra, SHL, finns i Sverige och spelas i en större rink, och med svenska hockeyregler. Men vilka regler, mer exakt, är det som skiljer sig åt mellan dessa olika typer av hockey, och hur ser man skillnad på spelet även om man inte är så insatt?

SHL och dess regler

Det finns en hel del som skiljer SHL från NHL. På Svenska hockeyligans hemsida kan man till exempel läsa att rinEn ishockeyspelarekens blå linje i SHL är närmare rinkens kanter,och ändzonerna blir alltså mindre än i NHL. I SHL blir den neutrala zonen alltså större. Den är hela 54 fot, jämfört med NHLs 50 fot. I SHL finns en rödlinje för offside och det gör att passningarna måste kortas ner i längd. I SHL kan man också få en avvaktande offside genom att en spelare åker in med pucken i offensiv zon, men sedan avvärjer offsiden genom att åka tillbaka till sin blålinje. I SHL är det också mycket lättare att få icing än i NHL vilket gör att spelet i SHL kan flyta på lite sämre och ta lite längre tid jämfört med samma spel i NHL. Det finns också en del mycket avgörande skillnader i spelarnas kläder och utrustning. Även detta har en hel del inverkan på hur spelarna kan spela och på hur spelet i övrigt flyter på.

NHL och deras utrustning

I NHL har målvakten mycket mindre skydd än lagen i SHL. Det är ungefär 11 procents skillnad mellan skydden. Det är både byxor, benskydd, tröja, plockhandske och kombinat som fått minskad storlek. Detta är för att antalet mål i matcherna ska öka och det görs betydligt fler mål inom NHL än inom SHL. I NHL har målvakten också betydligt mindre yta att röra sig på. De får till exempel inte gå ut i hörnen för att hämta pucken. Reglerna är mycket strängare och det finns en total nolltolerans mot saker som interference, hooking och holding. I de fall en spelare skjuter över sargen från den egna zonen får denne två minuters utvisning. Det får även målvakten om denne trots allt går ut i hörnet för att hämta pucken. Dessutom skiljer sig lagens kläder en hel del åt. Nhl kepsar och andra kläder har både andra färger, tryck och material än SHL kläder.