De mest skadedrabbade idrotterna

Trots att man älskar att hålla på med vissa idrotter är det ibland svårt att veta att de också ofta hör till de mest skadedrabbade sporterna. I den här artikeln ska det fokuseras kring de sporter som har flest skadade utövare varje år.

Fotboll

Fotbollen hör till en av de mest drabbade idrotterna när det gäller skadenivån. Fötter, knän och huvudskador hör hit eftersom det brukar gå vilt till och det blir många snabba vridningar och kollisioner som gör att senor kan brista, korsband kan gå av, fotleder kan vridas och huvuden kan komma ihop sig. Några kända skador inom fotbollen är korsbandsskador, fotledsskador, turf toe eller tåledsskador samt hjärnskakningar. Tacklingar är vanligt inom fotbollen men är än mer betydande inom ishockeyn.

Ishockey

Inom ishockeyn är det många tacklingsskador, precis som i rugbyn och andra tuffa sporter. Det är lätt att förstå när man ser hur stora munderingarna och skydden är hos ishockeyspelare. Men det är inte alltid som de förebygger skador, även om de är till stor hjälp. Dessutom är isen hård och man kan lätt få en annan spelares skridskor på sig och drabbas av skärsår och liknande. Annars är knäskador också förekommande här då man verkligen vrider sig och tar fart med knän.

Ridning

Inom ridsporten förekommer en mängd skador trots att den inte är den mest vilda sporten. Mycket av skadorna har att göra med hästarnas inblandning och inte främst hur man rör sig eller sitter på hästryggen. Hästar är vackra och ståtliga djur men de är också kraftfulla och tunga och kan ibland vara oförutsägbara. Vid sparkar kan man lätt få skador både här och var, beroende på var hoven träffar någonstans och man kan också bli trampad på. Därför är det alltid viktigt med hjälm. Det är också vanligt att man faller av hästryggen och har man otur kan man ramla direkt på en sten eller dylikt och bryta sig.

Gymnastik

Inom gymnastiken är det leder som kan drabbas ordentligt. Man sträcker ut sig och kan på så sätt överbelasta. Även inom gymnastiken är fallskador vanligt och eftersom man inte är speciellt skyddad då man bara brukar använda enklare dräkter, kan skadorna bli mer omfattande. Man ramlar direkt på de utsatta kroppsdelarna och kan få bristningar i skelettet eller musklerna.