Vanliga idrottsskador

För den som är van att röra på sig innebär det många fördelar för hälsan. Men det finns också en risk att man drar på sig skador, något alla idrottare kan råka ut för, både elitidrottare och amatörer.

De vanligaste skadorna att dra på sig

Vilka är då de vanligaste idrottsskadorna som man kan dra på sig? Det finns förstås olika. Det är väldigt individuellt och beror både på gener och kroppstyp. Men muskelbristningar är en av de vanligaste idrottsskadorna rent generellt. En muskelbristning uppstår när en muskel i kroppen överbelastas. Det är inte helt ovanligt att det sker om kroppen inte är tillräckligt uppvärmd eller inte har tränat på länge.

För de som springer mycket är hälsporre något som garanterat är bekant. Den här typen av skada är bland de vanligaste som existerar ute i idrottsvärlden, inte minst för amatörer. Att få hälsporre kan göra ont, så ont att man rentav slutar att springa, vilket i sig kan vara en nackdel. Ett av de vanligaste sätten att få hälsporre på är genom att springa med fel skor.

En tredje vanlig skada är tennisarmbåge. Den här skadan är speciell, för den kan uppstå inom idrottande men även i vanliga livet och på arbetsplatsen. När det gäller idrotter där tennisarmbågen kan uppstå är förstås tennis en vanlig sådan. Även golf. Att spela datorspel i fel ställning, sitta fel på kontoret, eller arbetare i kassan i matbutiker kan också riskera att dra på sig en tennisarmbåge.

Undvik skador – så gör man

De flesta vill till varje pris undvika att dra på sig skador. Hur gör man då enkelt för att slippa idrottsskador? Det finns såklart inga garantier, men en del tips. Att ha en bra utrustning är viktigt, inte minst skor. Det kan spara mycket på kroppen. Men också att värma upp rejält innan träningspass, inte minst ju äldre man blir, samt att äta, dricka och sova/återhämta kroppen är viktigt.