Vanliga idrottsskador hos unga

Vilka skador som unga lättast drar på sig, varierar beroende på vilka sporter som utövas samt om det rör sig om killar eller tjejer. Några sporter som är mycket skadedrabbade är fotboll och ishockey bland killar och ridning och gymnastik hos tjejer.

Skador

De vanligaste skadorna är knäskador eller fotskador, men vid ridning kan även huvudet vara drabbat om man ramlar av hästen eller om hästen sparkar en. Man kan även bli trampad på. Just knäskador kan vara riktigt förrädiska. En person som drabbas av knäskador i ung ålder, kan lätt få artros där när han/hon blir äldre. Även handleder som får vanliga skador vid handboll t.ex. måste tas om hand direkt så att de inte läker fel eller långsamt.

Förebygga skador som ung

För det första är sömn en mycket viktig faktor för unga, annars kan man riskera fler skador. Att börja styrketräna som lite äldre tonåring har också sin fördel, då muskelstyrkan bygger upp senor och muskler och förebygger skaderisken en aning. Har man fått en fotledsskada är det också mycket praktiskt att öva balansen genom att stå på ett ben på ett tjockt mjukt föremål eller gå på en smal stång etc.